|

CSS logo

Smarta flyttips

Att flytta kan kännas stressigt för de flesta. Ofta har man dessutom fullt upp med annat.

Därför har vi sammanställt ett par smarta flyttips för att du ska flytta smidigt, och vi delar gärna med oss av dessa med dig, så läs vidare!

Planering

Regel nummer ett: starta i god tid! Listor är din bästa vän. Gör listor för allt som ska göras, och när det ska göras.

Underskatta inte tiden, det tar nämligen oftast längre tid än vad man tror att flytta. Så fort du vet vilken dag det är du ska flytta, bör du börja planera vad du ska göra med alla möbler och saker.

Exempel på lista:

 • Hyra en flyttfirma/ eller fråga närstående om hjälp
 • Hyra flyttbil/släp
 • Hyra förråd
 • Kategorisera
 • Sortera
 • Packa
 • Packa en “första dagen flyttkartong”

Hyra en flyttfirma?

Det kostar självklart en slant att hyra en flyttfirma, men det besparar dig tid och kraft. Men glöm heller inte att du kan få RUT- avdrag.

Har du istället möjligheten att få hjälp från närstående, så fråga i god tid, folk kan vara upptagna. Boka även släp eller flyttbil i tid. Under högsäsong kan det vara svårt att få tag på.

Hur funkar RUT- avdraget?

RUT- avdraget dras av på arbetskostnaden av utföraren. Men kom ihåg att du endast kan göra avdrag upp till en viss summa per år. Hur mycket rutavdrag du använt kan du se på Skatteverkets hemsida under “Rot och rut – mina avdrag”.

Läs mer om RUT-avdrag på skatteverkets hemsida här.

När måste du ut och när ska du in?

Om möjligt se till att inte flytta ut innan du flyttar in. Det är inte alltid möjligt, och då behöver du kanske mellanförvaring. Därför är det viktigt att planera var du kan förvara dina saker. Kan du förvara hos någon, eller behöver du hyra ett tillfälligt förråd?

Du kan boka förråd online.

Relaterat: Behöver du flytta ut innan du kan flytta in?

Flyttrensa

Det tar lång tid att packa ner hela hemmet, därför är det bra att i god tid börja gå igenom allt. Vad ska med till nya hemmet och vad ska inte? Börja med att kategorisera, en bra utgångspunkt kan vara:

 • Behålla
 • Sälja
 • Ge bort
 • Skänka
 • Slänga

Börja med källaren eller förrådet. Anledningen till att dina saker förvaras här är för att du inte har regelbunden användning för dem.

Efter första sorteringen, och när du gjort dig av med det som inte ska med till nya hemmet, kan du börja sortera det du inte kommer använda förrän du flyttat.

Sedan är det bara att börja packa ner det.

Praktiska och smarta flyttips

Flyttpackning

När det är dags att packa inför flytten, så är det smart att börja med det du inte kommer använda på ett tag. För att enkelt sortera och hålla reda på allt, är det bra att packa i flyttkartonger.

Packa bilen rätt

Börja med de större möblerna först och fyll utrymmet mellan med annat. Packa i likadana flyttkartonger, på så sätt blir det enklare att stapla dem i flyttbilen och flytta smidigare.

Ömtåligt

Allt som är ömtåligt behöver skyddas så det inte skadas i transporten.

Möbler kan du vira in i bubbelplast och eller wellpapp, porslin kan du vira in i silkespapper, och du kan även markera på flyttkartongerna att det är ömtåligt. Kläder är bra att packa i förvaringssäckar istället för sopsäckar, då luktar de inte.

Organisera flyttpackningen

Ett smart flyttips är att markera allt. Markera flyttkartonger så att du vet vad som finns inuti.

Ett tips är att färgmarkera istället för att skriva på dem, på så sätt kan du återanvända dem. Markera sladdar du dragit ur för att göra livet enklare när du väl ska koppla in dem igen.

Markera även på kartongerna vilka flyttkartonger som ska till vilket rum. På så sätt blir det enklare för både dig och de som hjälper dig flytta.

Tungt att bära…

Det kan bli tungt under flyttdagen, bespara ryggen genom att packa och transportera smart. Packa inte för tungt i flyttkartongerna, böcker är rätt tunga och ett tips är att packa de i resväskor.

Ett alternativ är att hyra en pirra, bärsele eller använda en flyttfilt för tyngre möbler och flyttkartonger.

Kontakta din närmsta anläggning på 0200 22 50 70 för att boka.

Priser för att hyra pirra hittar du.

En första dagen flyttkartong

Det sista smarta flyttipset… Packa ner en “första dagen flyttkartong”. I denna lägger du in allt du kommer behöva det första dygnet i nya lägenheten.

Ofta hinner man inte packa upp allt på en gång, och det blir lätt oorganiserat, därför kan det vara smart att ha en “första hjälpen låda”.

Läs vad du bör packa ner i din första dagen flyttkartong.

Håll god hygien under flytten

Det är alltid viktigt med god hygien. Vi förstår att fokus ligger på att bli klar så fort som möjligt. Men det finns enkla principer du kan följa som inte kommer sinka ner dig under flyttdagen:

 • Ha på dig arbetshandskar
 • Ta dig inte i ansiktet
 • Ha handdesinfektion nära

Läs mer om hur du håller god hygien när du flyttar och varför det är viktigt.

Kontakta oss

Ta del av dessa smarta flyttips och flytta smidigt. Lycka till och hör av dig till en av våra butiker om du har några funderingar.

Kontakta din närmsta anläggning redan idag eller ring oss på: 0200 22 50 70.

Hur mycket utrymme behöver du?

Sök på hemsidan

Vad menas med gratis skåpbil?

Skaffa en skåpbil på köpet.

Vid uthyrning av detta förråd får du en gratis skåpbil till ditt förfogande när du flyttar in sakerna i lagret. När du har beställt får du en rabattkod som du kan använda hos våra samarbetspartners.
Kontakta oss om du har några frågor.

Vad är lagertaxi?

Med Lagertaxi får du bil, bärhjälp och chaufför med när du beställer förvaring.

Tjänsten kräver 6 månaders bindning av lagerhyran. 

Vad är outlet?

Outletförråd har lägre priser!

Eftersom de har en lite udda form, en stolpe eller ett rör på stocken eller liknande.