Våra bästa renoveringstips

Har du plötsligt väldigt mycket tid över och äntligen bestämt dig för att renovera? Eller pågår renovering hemma redan? Oroa dig inte, i vilken fas du än befinner dig, så har vi sammanställt några tips för att underlätta processen. Läs vidare!

Renovering

Renovering kan betyda olika för olika personer. För vissa betyder det att man byter tapeter eller byter köksluckor och för andra kanske man totalrenoverar ett rum. I vilket fall har vi delat upp renoveringsprocessen i tre faser:

 • Innan renoveringen
 • Renovering pågår
 • Efter renoveringen

Du kan läsa mer om varje fas och tips vi sammanställt nedan.

Innan renoveringen

En checklista att utgå från innan du börjar med renoveringen:

 • Tillstånd för renovering
 • Tidsplan
 • Budget
 • Renovera själv eller anlita någon?
 • Gör din research
 • Rotavdrag
 • Var ställa allt?
 • Skydda dina saker

Tillstånd för renovering

Innan du kan börja planera hur du ska renovera, behöver du först veta ifall du har eller behöver tillstånd för renovering. Detta beror självklart på din boendesituation. Bor du i en hyresrätt behöver du tillstånd från hyresvärden. För större renovering kan även du som bor i bostadsrätt eller villa behöva tillstånd.

Tidsplan

Även om du har en massa tid över, är det bra att fastställa en tidsplan med milstolpar. Tidsplanen är viktig för att du ska kunna planera arbetets gång och undvika en massa stress och hinder medan renoveringen pågår.

Glöm inte att ha utrymme för förändringar och oförutsägbara händelser i din tidplan.

Budget

Att fastställa budget är väsentligt. Du vill inte under tiden renoveringen pågår märka att du faktiskt inte har råd. Därför är det viktigt att räkna ut alla kostnader innan du börjar. Glöm inte att ha utrymme för förändringar och oförutsägbara händelser i din budget.

Renovera själv eller anlita någon?

Denna del går lite hand i hand med punkten innan. Du behöver självklart avgöra ifall du faktiskt har råd att anlita en firma som kan göra arbetet åt dig.

Men alla sitter på olika kunskap och erfarenhet. Beroende på vad det är du ska renovera och din kunskap, bör du även basera beslutet ifall du ska ta dig an denna utmaning själv eller be om hjälp från en bekant eller ett proffs.

Gör din research

Är det ett enkelt arbete som du beslutat att du ska göra själv, läs på en massa innan du börjar, så att du faktiskt är säker på att du klarar av arbetet men även köper rätt material. Dessutom finns det massor med instruktionsvideor och artiklar på nätet. Fråga även personalen i butiken om råd.

Du vill inte upptäcka när renoveringen pågår att du gjort något fel som kommer kosta dig ännu mer pengar att fixa.

Har du rätt utrustning?

Ska du renovera själv behöver du se till att du har rätt utrustning för att utföra arbetet. Eventuellt kanske grannen har det. Men se till att kolla upp vad du faktiskt behöver så du slipper stressen när renoveringen pågår.

Rotavdrag

Har du bestämt dig för att anlita någon som kan renovera åt dig? Glöm då inte att du kan kan utnyttja rotavdraget. Men kom ihåg att du endast kan göra avdrag upp till en viss summa per år. Hur mycket rutavdrag du använt kan du se på Skatteverkets hemsida under “Rot och rut - mina avdrag”.

Läs mer om ROT-avdrag på skatteverkets hemsida.

Var ställa alla saker?

Innan du börjar renovera är det bra ifall du vet vad du ska göra av med dina saker. Detta beror självklart på själva arbetet samt hur lång tid det kommer att ta att utföra.

Ibland räcker det att täcka över sofforna med plast under tiden du gör ett enkelt arbete.

I andra fall behöver du ställa undan möbler och prylar. Har du plats hemma så kan du ställa undan sakerna i källaren eller i ett annat rum. Men ska de långtidsförvaras, kan det bli jobbigt.

Förvara hos någon

Har du inte plats hemma kanske du kan ställa undan hos någon du känner. Men även här vill du vara säker på att arbetet faktiskt inte tar längre tid än planerat, du vill inte under tiden renoveringen pågår upptäcka att du måste förvara dina saker hos familj eller vänner längre än planerat.

Hyr ett förråd

Du kan alltid hålla dig på säkra sidan och förvara hos oss. Du kan hyra våra förråd veckovis eller månadsvis. Och när renoveringen pågår kan du byta till ett mindre eller större förråd närsomhelst om det behövs. Här kan du förvara dina ägodelar så att de inte är i vägen eller tar skada under renoveringen.

Boka ett förråd redan idag

Skydda dina saker

Snart är det dags att börja renovera! Men innan dess måste du skydda dina möbler och saker. Det blir väldigt smutsigt fort när man renoverar, och då behöver sofforna, tavlorna och allt som är i närheten skyddas. Det är även viktigt att skydda sakerna under förvaring.

Läs mer om hur du bäst packar och förvarar dina saker.

Renovering pågår

Nu pågår det renovering hemma hos dig! Förhoppningsvis har du följt tipsen från den tidigare fasen och allting går nu smidigt. Även om du följt tipsen kan självklart oförutsägbara händelser hända eller ändringar ske under tidens gång.

Går det inte så bra under denna fas? Det bästa är då att gå tillbaka till den första fasen ovan och läsa igenom tipsen och se om det är något du kan rätta till eller planera om. Det är oftast inte hela världen, det mesta går att lösa!

Efter renoveringen

Nu är det äntligen klart. Du kanske aldrig trodde att denna tid skulle komma. Nu kanske du har en del utrustning, målarfärg eller parkettgolv över? Planerar du att renovera i framtiden är det dumt att slänga det.

Kom ihåg att när du förvarar vissa saker så är det viktigt att förvara rätt. Mycket tål exempelvis inte kyla. Läs mer om hur du bör förvara under vintern här.

Kontakta oss

Ta del av dessa renoveringstips och stressa inte medan renoveringen pågår. Lycka till och hör av dig till en av våra butiker om du har några funderingar. Kontakta din närmsta anläggning här redan idag. Eller ring oss på: 0200 22 50 70

Om City Self-Storage

City Self-Storage startade i Norge år 1993, och har idag avdelningar i Danmark, Norge och Sverige. Vi har många års erfarenhet av lageruthyrning, och är alltid på jakt efter de bästa lösningarna för våra kunder – både privatpersoner och företag. I våra butiker hittar du våra förvaringsexperter, allt som har att göra med pack- och flyttmaterial samt möjlighet att hyra utrustning och andra tjänster relaterade till flytt och förvaring.

City Self-Storage är ett företag som ingår i Self Storage Group ASA.

Halloween

Halloween – en (o) trevlig tid?

Halloween är tiden för läskiga utklädnader, pumpor och “bus eller godis”. Framförallt kan vi se spöken, spindelväv, fladdermöss och skelett överallt. Vi får även ofta höra att sättet vi firar halloween på är amerikanskt.

Halloween och själva firandet handlar om att portarna mellan vår värld och eftervärlden öppnat sig, och att de döda går bland oss levande.

Rensa förrådet. Bild på stökigt förråd

Rensa förrådet enkelt med dessa tips

Är det dags att rensa förrådet? Det är en tidskrävande uppgift som man helst undviker att ta tag i. Ta del av våra tips för att underlätta processen.

Förbered dig för att städa efter sommaren

Förbered dig till att städa undan sommaren

Vi är snart inne i oktober månad, och tiden att klippa gräs, sitta ute på verandan och på uteserveringar är snart över. Snart ska även sommarutrustningen ersättas med kälkar, vinterkläder och skyfflar. Men är du redo att städa undan sommarutrustningen?

flytta första gången

När du ska flytta ut för första gången

Ska du flytta ut för första gången? Är du en av dem som även ska börja studera i höst?  Det finns många viktiga saker att tänka på och överväga när du flyttar ut. Vi hjälper dig att komma ihåg dem!

*Rabatterbjudandet gäller endast nya kunder och kan inte kombineras med andra erbjudanden
Copyright All Rights Reserved © 2020 Self Storage Group ASA