Tömma dödsbo: några tips för att underlätta processen

Har en närstående gått bort? Är det svårt att veta var börja under denna sorgsna tid? Vi har sammanställt lite tips för att förenkla processen. Läs vidare!

Tömma dödsbo

En enkel checklista att utgå från när du ska tömma dödsbo:

  • Bouppteckning
  • Arvstvist? Skaffa jurist
  • Rensa
  • Förvara tillgångarna

Innan du kan tömma dödsboet

Bouppteckning

För att tömma dödsbo behöver du eller ni som ingår i dödsboet ordna en bouppteckning. En bouppteckning är en skriftlig lista över den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder.

En bouppteckning kan göras privat eller med hjälp av en begravningsbyrå eller en jurist. Den behöver skickas in inom fyra månader till Skatteverket. Läs mer om vad bouppteckning är och var du ska skicka in det, här på Skatteverkets hemsida.

Ingen fastighet eller tomträtt i dödsboet?

Finns inga fastigheter eller tomträtt i dödsboet, och tillgångarna räcker endast för att täcka utgifter i samband med dödsfallet, kan en dödsboanmälan från socialnämnden kan ersätta en bouppteckning.

Tömma dödsbo

Arvstvist

Att tömma dödsbo kan vara stressigt och väldigt känslomässigt. Det kan bli gräl bland arvingar och leda till arvstvist. Oftast handlar det om vem som får behålla vad. Finns ett testamente utgår ni från det. För att arvstvister kan det vara bra att anlita en jurist.

Att tömma dödsbo: var börja?

När du väl ska tömma dödsboet är det bra att börja med att gå igenom prenumerationer och skulder. Sedan kan du successivt rensa igenom tillgångarna.

Rensa

Mycket vill du kanske behålla och annat inte. En utgångspunkt för när du rensar kan vara:

  • Behålla
  • Sälja
  • Ge bort/skänka
  • Slänga

Är det möber och prylar av värde?

Du kan kontakta en auktionsfirma som kommer och värderar ägodelarna.

Glöm inte förrådet

Kolla igenom källarförråd tillhörande bostaden. Hyrde den avlidne förråd hos oss på City Self- Storage? Kontakta då anläggningen för att upplysa dem om det så hjälper de dig. Kontakta oss via vår kundservice.

Skydda ägodelarna rätt inför transport och förvaring

När du har bestämt vad du ska behålla av tillgångarna vill du säkert inte att de tar skada under förvaring eller transport. Tänk på att allt som är ömtåligt ska skyddas. Här är några enkla tips:

Porslin och glas:

Du kan använda silkespapper för att vira in porslin och glas. Glas kan du dessutom packa i kryssfack (separerar glasen i flyttkartongen)

Kläder och textilier:

Textilier är inte så ömtåliga, men de kan ta skada av skadedjur, eller ifall de förvaras i ett fuktigt utrymme. Du vill packa textilier i plast, antingen i förvaringssäckar (sopsäckar kan lukta) eller i plastkartonger.

Tavlor och speglar:

Tavlor och speglar kan du packa i tavelkartonger eller vira in i bubbelplast. Vill du vara extra försiktig kan du först vira in de i bubbelplast och sedan ha dem i tavelkartonger.

Möbler:

Det är bäst att montera loss alla lösa delar på möblerna. Sedan kan du vira in dem i bubbelplast, pallplast och/eller wellpapp beroende på vad du packar.

Läs mer om hur du bäst packar och paketerar ägodelarna här i våra pack- och förvaringstips.

Se några av våra populäraste produkter. Du kan handla våra produkter i våra bemannade butiker. Se öppettider till din närmsta butik här.

Har du ingenstans att förvara tillgångarna?

Har du tömt dödsboet men har ingenstans att förvara tillgångarna medan du går igenom dem? Ett tips är att hyra ett förråd och göra det i din egna takt. Hyr ett förråd här redan idag.

Kontakt

Vi förstår att denna tid är en sorgsen tid och att det kan vara svårt att tänka klart. Ifall du har några funderingar kan du alltid kontakta oss på: 0200 22 50 70 så hjälper vi dig. Vi hoppas att dessa tips varit av hjälp.

Om City Self-Storage

City Self-Storage startade i Norge år 1993, och har idag avdelningar i Danmark, Norge och Sverige. Vi har många års erfarenhet av lageruthyrning, och är alltid på jakt efter de bästa lösningarna för våra kunder – både privatpersoner och företag. I våra butiker hittar du våra förvaringsexperter, allt som har att göra med pack- och flyttmaterial samt möjlighet att hyra utrustning och andra tjänster relaterade till flytt och förvaring.

City Self-Storage är ett företag som ingår i Self Storage Group ASA.

Jul oväntad vänlighet

En jul med oväntad vänlighet

Under den kalla men mysiga juletiden samlas de flesta familjer kring middagsbordet och granen. De flesta hem är dekorerade med ljus och julpynt, vilket ger än varm och mysig känsla.

Cykelförvaring på vägg i ett sovrum

Cykelförvaring

Ta del av några enkla cykelförvaringstips.

Två personer sitter på golvet i ett rum som renoveras

Renovering källare

Har du äntligen bestämt dig för att renovera källaren så du kan organisera alla dina ägodelar du samlat på dig genom åren? Då har du kommit rätt, läs vidare för att få en smidig renovering.

Halloween

Halloween – en (o) trevlig tid?

Halloween är tiden för läskiga utklädnader, pumpor och “bus eller godis”. Framförallt kan vi se spöken, spindelväv, fladdermöss och skelett överallt. Vi får även ofta höra att sättet vi firar halloween på är amerikanskt.

Halloween och själva firandet handlar om att portarna mellan vår värld och eftervärlden öppnat sig, och att de döda går bland oss levande.

*Rabatterbjudandet gäller endast nya kunder och kan inte kombineras med andra erbjudanden
Copyright All Rights Reserved © 2020 Self Storage Group ASA