|

Vi vill upplysa våra kunder att vi just nu byter affärssystem och att detta kan medföra en del förseningar vid fakturautskick. Detta medför en del tekniska problem som vi jobbar intensivt med att lösa.

Tömma dödsbo: några tips för att underlätta processen

Har en närstående gått bort? Är det svårt att veta var börja under denna sorgsna tid? Vi har sammanställt lite tips för att förenkla processen. Läs vidare!

En enkel checklista att utgå från när du ska tömma dödsbo:

  • Bouppteckning
  • Arvstvist? Skaffa jurist
  • Rensa
  • Förvara tillgångarna

Innan du kan tömma dödsboet

Bouppteckning

För att tömma dödsbo behöver du eller ni som ingår i dödsboet ordna en bouppteckning. En bouppteckning är en skriftlig lista över den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder.

En bouppteckning kan göras privat eller med hjälp av en begravningsbyrå eller en jurist. Den behöver skickas in inom fyra månader till Skatteverket.

Läs mer om vad bouppteckning är och var du ska skicka in det, här på Skatteverkets hemsida.

Ingen fastighet eller tomträtt i dödsboet?

Finns inga fastigheter eller tomträtt i dödsboet, och tillgångarna räcker endast för att täcka utgifter i samband med dödsfallet, kan en dödsboanmälan från socialnämnden kan ersätta en bouppteckning.

Tömma dödsbo

Arvstvist

Att tömma dödsbo kan vara stressigt och väldigt känslomässigt. Det kan bli gräl bland arvingar och leda till arvstvist. Oftast handlar det om vem som får behålla vad. Finns ett testamente utgår ni från det. För att arvstvister kan det vara bra att anlita en jurist.

Att tömma dödsbo: var börja?

När du väl ska tömma dödsboet är det bra att börja med att gå igenom prenumerationer och skulder. Sedan kan du successivt rensa igenom tillgångarna.

Rensa

Mycket vill du kanske behålla och annat inte. En utgångspunkt för när du rensar kan vara:

  • Behålla
  • Sälja
  • Ge bort/skänka
  • Slänga

Är det möber och prylar av värde?

Du kan kontakta en auktionsfirma som kommer och värderar ägodelarna.

Glöm inte förrådet

Kolla igenom källarförråd tillhörande bostaden. Hyrde den avlidne förråd hos oss på City Self- Storage? Kontakta då anläggningen för att upplysa dem om det så hjälper de dig.

Kontakta oss via vår kundservice.

Skydda ägodelarna rätt inför transport och förvaring

När du har bestämt vad du ska behålla av tillgångarna vill du säkert inte att de tar skada under förvaring eller transport. Tänk på att allt som är ömtåligt ska skyddas. Här är några enkla tips:

Porslin och glas:

Du kan använda silkespapper för att vira in porslin och glas. Glas kan du dessutom packa i kryssfack (separerar glasen i flyttkartongen)

Kläder och textilier:

Textilier är inte så ömtåliga, men de kan ta skada av skadedjur, eller ifall de förvaras i ett fuktigt utrymme. Du vill packa textilier i plast, antingen i förvaringssäckar (sopsäckar kan lukta) eller i plastkartonger.

Tavlor och speglar:

Tavlor och speglar kan du packa i tavelkartonger eller vira in i bubbelplast. Vill du vara extra försiktig kan du först vira in de i bubbelplast och sedan ha dem i tavelkartonger.

Möbler:

Det är bäst att montera loss alla lösa delar på möblerna. Sedan kan du vira in dem i bubbelplast, pallplast och/eller wellpapp beroende på vad du packar.

Läs mer om hur du bäst packar och paketerar ägodelarna här i våra pack- och förvaringstips.

Se några av våra populäraste produkter. Du kan handla våra produkter i våra bemannade butiker.

Se öppettider till din närmsta butik här.

Har du ingenstans att förvara tillgångarna?

Har du tömt dödsboet men har ingenstans att förvara tillgångarna medan du går igenom dem? Ett tips är att hyra ett förråd och göra det i din egna takt.

Hyr ett förråd här redan idag.

Kontakt

Vi förstår att denna tid är en sorgsen tid och att det kan vara svårt att tänka klart.

Ifall du har några funderingar kan du alltid kontakta oss på: 0200 22 50 70 så hjälper vi dig. Vi hoppas att dessa tips varit av hjälp.

Hur mycket utrymme behöver du?

Sök på hemsidan

Vad menas med gratis skåpbil?

Skaffa en skåpbil på köpet.

Vid uthyrning av detta förråd får du en gratis skåpbil till ditt förfogande när du flyttar in sakerna i lagret. När du har beställt får du en rabattkod som du kan använda hos våra samarbetspartners.
Kontakta oss om du har några frågor.

Vad är lagertaxi?

Med Lagertaxi får du bil, bärhjälp och chaufför med när du beställer förvaring.

Tjänsten kräver 6 månaders bindning av lagerhyran. 

Vad är outlet?

Outletförråd har lägre priser!

Eftersom de har en lite udda form, en stolpe eller ett rör på stocken eller liknande.