Tömma dödsbo: några tips för att underlätta processen

Har en närstående gått bort? Är det svårt att veta var börja under denna sorgsna tid? Vi har sammanställt lite tips för att förenkla processen. Läs vidare!

Tömma dödsbo

En enkel checklista att utgå från när du ska tömma dödsbo:

  • Bouppteckning
  • Rensa
  • Arvstvist? Skaffa jurist
  • Förvara tillgångarna

Innan du kan tömma dödsboet

Bouppteckning

För att tömma dödsbo behöver du eller ni som ingår i dödsboet ordna en bouppteckning. En bouppteckning är en skriftlig lista över den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder.

En bouppteckning kan göras privat eller med hjälp av en begravningsbyrå eller en jurist. Den behöver skickas in inom fyra månader till Skatteverket. Läs mer om vad bouppteckning är och var du ska skicka in det, här på Skatteverkets hemsida.

Ingen fastighet eller tomträtt i dödsboet?

Finns inga fastigheter eller tomträtt i dödsboet, och tillgångarna räcker endast för att täcka utgifter i samband med dödsfallet, kan en dödsboanmälan från socialnämnden kan ersätta en bouppteckning.

Tömma dödsbo

Arvstvist

Att tömma dödsbo kan vara stressigt och väldigt känslomässigt. Det kan bli gräl bland arvingar och leda till arvstvist. Oftast handlar det om vem som får behålla vad. Finns ett testamente utgår ni från det. För att arvstvister kan det vara bra att anlita en jurist.

Att tömma dödsbo: var börja?

När ni väl ska tömma dödsboet är det bra att börja med att gå igenom prenumerationer och skulder. Sedan kan ni successivt rensa igenom tillgångarna. Mycket vill ni kanske behålla och annat inte. En utgångspunkt för när ni rensar kan vara:

  • Behålla
  • Sälja
  • Ge bort/skänka
  • Slänga

Glöm inte förrådet

Hyrde den avlidne förråd hos oss på City Self- Storage? Kontakta då anläggningen för att upplysa dem om det och glöm inte att tömma det. Samma gäller för källarförråd tillhörande bostaden. Kontakta oss via vår kundservice här.

När du har bestämt vad du ska behålla av tillgångarna vill du säkert inte att de tar skada under förvaring eller transport. Tänk på att allt som är ömtåligt ska skyddas. Här är några enkla tips:

Porslin och glas:

Du kan använda silkespapper för att vira in porslin och glas. Glas kan du dessutom packa i kryssfack (separerar glasen i flyttkartongen)

Kläder och textilier:

Textilier är inte så ömtåliga, men de kan ta skada av skadedjur, eller ifall de förvaras i ett fuktigt utrymme. Du vill packa textilier i plast, antingen i förvaringssäckar (sopsäckar kan lukta) eller i plastkartonger.

Tavlor och speglar:

Tavlor och speglar kan du packa i tavelkartonger eller vira in i bubbelplast. Vill du vara extra försiktig kan du först vira in de i bubbelplast och sedan ha dem i tavelkartonger.

Möbler:

Det är bäst att montera loss alla lösa delar på möblerna. Sedan kan du vira in dem i bubbelplast, pallplast och/eller wellpapp beroende på vad du packar.

Läs mer om hur du bäst packar och paketerar ägodelarna här i våra pack- och förvaringstips. Pack- och flyttmaterial kan handla online här eller i någon av våra bemannade butiker där vi erbjuder ett större utbud. Se öppettider till din närmsta butik här.

Har du ingenstans att förvara tillgångarna?

Har du tömt dödsboet men har ingenstans att förvara tillgångarna medan du går igenom dem? Ett tips är att hyra ett förråd och göra det i din egna takt. Hyr ett förråd här redan idag.

Kontakt

Vi förstår att denna tid är en sorgsen tid och att det kan vara svårt att tänka klart. Ifall du har några funderingar kan du alltid kontakta oss på: 0200 22 50 70 så hjälper vi dig. Vi hoppas att dessa tips varit av hjälp.

Om City Self-Storage

City Self-Storage startade i Norge år 1993, och har idag avdelningar i Danmark, Norge och Sverige. Vi har många års erfarenhet av lageruthyrning, och är alltid på jakt efter de bästa lösningarna för våra kunder – både privatpersoner och företag. I våra butiker hittar du våra förvaringsexperter, allt som har att göra med pack- och flyttmaterial samt möjlighet att hyra utrustning och andra tjänster relaterade till flytt och förvaring.

City Self-Storage är ett företag som ingår i Self Storage Group ASA.

Rensa förrådet. Bild på stökigt förråd

Rensa förrådet enkelt med dessa tips

Är det dags att rensa förrådet? Det är en tidskrävande uppgift som man helst undviker att ta tag i. Ta del av våra tips för att underlätta processen.

 

Förvaringslösningar: Källare fullt med saker

Förvaringslösningar för dig som har för lite plats hemma

Har du för lite plats hemma eller helt enkelt möbler och prylar som tar för mycket plats? Vi har sammanställt några tips på enkla förvaringslösningar. Läs vidare!

Säkra förråd med hänglås

Skydda dina möbler och ägodelar i säkra förråd

Du vill självklart inte att dina ägodelar ska skadas under förvaring. Därför är det viktigt att inte bara slänga in dem i en källare. Vi på City Self-Storage har många års erfarenhet av pack, flytt och förvaring. Läs vidare!

Organisera hemmet. Bild på lådor staplade på varandra på en hylla.

Organisera hemmet med dessa enkla tips

För många kan röran och en känsla av ett litet utrymme skapa oro i det dagliga arbetet. Men det krävs inte mycket för att bli av med denna känsla. Organisera hemmet med dessa enkla tips!

*Rabatterbjudandet gäller endast nya kunder och kan inte kombineras med andra erbjudanden
Copyright All Rights Reserved © 2020 Self Storage Group ASA