Skip to content

Vinterförvaring: Hur bör du förvara under vintern?

När kylan smyger sig på, är det inte bara kallt, utan det är ett tecken på vissa saker bör ställas undan. Det är mycket som bör tas till hänsyn för att saker ska hålla så länge som möjligt. Vi hjälper dig få en överblick över det du bör komma ihåg när du ställer undan dina saker.

vinterförvaring

Garaget

Har du ett garage? Det är ett självklart utrymme för att ställa undan säsongsutrustningen, trädgårdsmöblerna och kanske kläderna. Det är mycket som tål att stå i garaget, men är garaget inte är isolerat, blir det fort minusgrader där i vinter. Var även extra uppmärksam på hur hög luftigheten är i garaget, eftersom det kan orsaka stora skador.

Vindsutrymme eller källare

Har du en vind eller källare, är det fantastiska platser att ställa undan saker i. Det är nära och lättillgängligt, ifall du plötsligt skulle behöva något. Men även här bör du ta till hänsyn att ifall det är dåligt isolerat, kan temperaturen svaja och luftfuktigheten vara hög.

De flesta möbler, kläder och utrustning kan skadas ifall luftfuktigheten är för hög eller om vatten droppar på dem. Ifall du ser tecken på att detta kan ske i din vind eller källare, kan det vara smart att alternativt söka upp externa förvaringsutrymmen där du kan förvara dina tillgångar.

Externt förråd

Tycker du inte förvaringslösningen du har hemma är lämplig för vinterförvaring eller har du inget förvaringsutrymme, kan du söka efter externa förvaringsalternativ. Ska du förvara något som är känsligt mot temperaturfluktuationer, är det bäst att lagra det i uppvärmda utrymmen. Våra uppvärmda förråd befinner sig inomhus och det är plusgrader, därför går det bra att förvara saker som inte tål minusgrader. Du kan hyra så många kvadratmeter du behöver, och du har tillgång till förrådet under alla dagar mellan kl. 06-23. I flyttbutikerna som är anslutna till förråden, hittar du våra förrådsexperter som gärna hjälper dig att hitta rätt förrådsstorlek efter dina behov. Du kan boka ett förråd här eller kontakta våra experter här.

Vad ska du inte förvara i minusgrader under vintern?

Vissa saker ska helst inte förvaras där det kan bli minusgrader under vintern. Här är en lista över saker du inte bör förvara i garaget eller boden om det finns en risk att temperaturen sjunker under noll.

Målarfärg

Förvarar du färgburkar i garaget eller boden, där det kan bli minusgrader under vintern, kan färgen frysa. Enligt experterna på Dinbyggare är frostfri temperatur grundregeln vid all färgförvaring. Fryser färgen, går den inte att användas mer. Detta gäller särskilt vattenbaserad färg, då vattnet i färgen fryser. Detta betyder inte att du kan ställa färgburkarna mot ett element, då det sätter igång torkningsprocessen hos de flesta färgtyper. Det är även viktigt att se till att burken är stängd. En allmän regel är att kontrollera vad som står på färgburkens etikett.

Elektronik

Mycket av elektronik är känsligt mot temperaturförändringar, och kan skadas om de förvaras på en plats där temperaturen ändras mycket, eller där det kan bli för kallt. Det är därför lämpligt att förvara elektronik någonstans där temperaturen är relativt stabil och inte sjunker under noll grader.

Sommarutrustning

Utrustning som exempelvis högtryckstvätt, eller annat som kan släppa ut vatten, bör inte förvaras i minusgrader. Vatten kan frysa, vilket kan leda till att tätningen brister, eller att maskinen skadas på annat sätt. Ifall du inte använder frostskyddsvätska, bör maskinen förvaras på en uppvärmd plats under vintern, så att den inte skadas.

Relaterat: Är du förberedd inför vinterförvaringen? Läs hur du förbereder sommarmöbler och kläder så att varar längre.

Var kan du förvara?

För att undvika skador och bortkastade pengar på förstörda saker och utrustning, bör du finna utrymmen där temperaturen är över minusgrader, och som inte blir fuktiga under vintern, då den kalla luften inte klarar av fukt lika bra. Det kan exempelvis vara någonstans i ditt hem, som ett isolerat förråd eller garage, men även ett externt uppvärmda förråd.

Vill du hyra ett förråd att förvara i över vintern? Du kan enkelt boka online här eller kontakta vår kundtjänst, så hjälper de dig gärna.

Om City Self-Storage

City Self-Storage startade i Norge år 1993, och har idag avdelningar i Danmark, Norge och Sverige. Vi har många års erfarenhet av lageruthyrning, och är alltid på jakt efter de bästa lösningarna för våra kunder – både privatpersoner och företag. I våra butiker hittar du våra förvaringsexperter, allt som har att göra med pack- och flyttmaterial samt möjlighet att hyra utrustning och andra tjänster relaterade till flytt och förvaring.

City Self-Storage är ett företag som ingår i Self Storage Group ASA.

Senaste inläggen

Flytta hem igen: vad bör du tänka på

Flytta hem igen: vad bör du tänka på

Ska du flytta hem igen? Är du orolig eller stressad över det? Det som en gång var ditt sovrum, kanske har ett helt annat syfte nu. Läs vidare för att ta del av våra tips för dig som ska flytta hem igen.
Flyttpackning

Flyttpackning

Flyttpackning kan ta längre tid än du tror. Dessutom är det mycket att tänka på när man ska flyttpacka. Det räcker inte att slänga allt i flyttkartonger. Läs vidare och få en smidig flytt.
Våra bästa renoveringstips

Våra bästa renoveringstips

Har du plötsligt väldigt mycket tid över och äntligen bestämt dig för att renovera? Eller pågår renovering hemma redan? Oroa dig inte, i vilken fas du än befinner dig, så har vi sammanställt några tips för att underlätta processen. Läs vidare!
Såhär flyttar du när det regnar

Såhär flyttar du när det regnar

Tyvärr kan vi inte styra vädret. Skulle du ha otur att det regnar under flyttdagen, kan det skapa både frustration och problem. När du flyttar i regnet kan du vidta flera försiktighetsåtgärder för att undvika att skada dina tillgångar. Vi har samlat några tips nedan.
*
*