|

CSS logo

Sälja bostad utan mäklare: för- och nackdelar 

I detta blogginlägg kommer vi att utforska några avgörande steg och tips för att du ska få insikt i om att sälja bostad med eller utan mäklare är något för dig. I tillägg vill vi även ge dig några nyttiga tips.  

Att sälja sin bostad utan att anlita en mäklare är en ekonomiskt lockande idé för många. Men innan du tar det stora steget, är det viktigt att förstå både fördelar och utmaningar som kommer med att själv hantera hela försäljningsprocessen.  

I detta blogginlägg kommer vi att utforska några avgörande steg och tips för att du ska få insikt i om att sälja bostad med eller utan mäklare är något för dig. I tillägg vill vi även ge dig några nyttiga tips.  

Varför välja att sälja utan fastighetsmäklare? 

Den största anledningen som lockar en till att sälja utan att anlita en mäklare är att slippa mäklararvodet. Mäklararvodet varierar beroende på fastighetsbyrå och paket som du som säljare väljer.  

Genom att sälja utan mäklare, slipper du alltså dessa utgifter helt, men likaså som det finns fördelar med att sälja bostad utan mäklare, finns det nackdelar som vi går igenom längre ner.  

Får man sälja sin bostad utan mäklare? Vad säger lagen egentligen? 

Det är absolut tillåtet att sälja en fastighet utan mäklare. Lagen tillåter privatförsäljning och det finns inga juridiska krav på att anlita en mäklare eller jurist, men andra krav och regler måste följas. 

Vad är en mäklares roll i försäljningen? 

Innan vi börjar gå in på för- och nackdelar, kan det vara bra att först gå igenom och förstå mäklarens roll i försäljningsprocessen.  

Kort sagt kan vi väl kalla mäklaren för ”mellanhanden” under en bostadsförsäljning. Denne är den som har kontakt med säljaren, eventuella köpare, bank och eventuellt stylist och fotograf (beroende på vad som ingår). Denne ansvarar även för att hitta potentiella köpare, hålla i visningar och ta fram köpekontrakt.  

Att sälja bostad utan mäklare: några för- och nackdelar:  

1. Kontakt med säljaren och värdering 

När en säljare tar kontakt med en mäklare, börjar försäljningsresan med att mäklaren värderar bostaden som ska säljas och presenterar säljaren med ett utgångspris på bostaden, mäklararvode och vad som ingår i arvodet.  

Genom att sälja utan mäklare, slipper du mäklararvodet helt. Vilket innebär att du sparar några procent.  

Det blir däremot du som ansvarar för att värdera din bostad korrekt. I flesta fall kan en bank värdera bostaden, du kan kolla med föreningen, även mäklare eller andra gratistjänster online.  

2. Homestyling 

Beroende på mäklarbyrån du väljer och det paket du väljer, ingår olika tjänster i arvodet. Ibland ingår homestyling innan fotografering och visning.  

Det kan vara mäklarna själva som inreder din bostad eller så samarbetar de med en homestylist.  

Fördelen med att använda en mäklare är att de har koll på hur man ska inreda en lägenhet inför fotografering och visning.  

De har oftast lång erfarenhet och kunskap om vad som ökar värdet på bostaden, och vad potentiella köpare letar efter eller reagerar positivt på. Därför ger det ofta bra resultat att använda sig av en mäklares rekommendationer när det kommer till styling av bostaden. 

Detta innebär inte att det är omöjligt att inreda en bostad själv eller anlita en fristående stylist. Det blir bara extra viktigt att du anlitar en inredare som har god erfarenhet av att sälja bostäder, om du inte har lång erfarenhet av att möblera och styla hem som är till salu. 

3. Fotografering 

Fotografering av bostad brukar som regel ingå i priset. Mäklarbyrån har en fotograf de samarbetar med för att ta bilder till broschyren och hemsidor de marknadsför bostaden på. 

Likaså som med homestylingen, kan du anlita en egen fotograf eller ta bilderna själv. Väljer du att fotografera själv, rekommenderas det att du sätter dig in ordentligt i de bästa tipsen för hemfotografering, för att följa bästa praxis när du tar bilderna och uppnå optimal effekt. 

Relaterat: Fotografera lägenheten inför försäljning

4. Marknadsföring 

När bostaden har fotats är det dags att marknadsföra den. Mäklaren marknadsför på mäklarbyråns hemsida, skyltfönster och de större bostadsportalerna som Sveriges största Hemnet.se. De använder sig även av sitt nätverk som de har, exempelvis genom att mejla eller skicka broschyrer till potentiella köpare som är intresserade av liknande objekt.  

Nackdelen med att sälja bostad utan mäklare är just att gå miste om dessa nätverk. Exempelvis kan man inte annonsera på Hemnet.se utan en mäklare.  

Säljer du bostaden själv står du för marknadsföringen. Och det blir därmed ditt ansvar att nå ut till potentiella köpare. Det kan därför vara klokt att lägga ner lite kraft på marknadsföringen. Du bör åtminstone lägga ut en annons på andra bostadsportaler som Blocket.se.

Ett bra sätt är också att använda ditt eget nätverk, till exempel på Facebook. Lägg upp länken till annonsen på din Facebook-profil och be vänner och bekanta att dela den på sin profiler och till personer de känner som kan vara intresserade av fastigheten.

5. Kontakt med eventuella köpare och budgivning 

Om du redan har en köpare är steg två till fem egentligen inte relevanta för dig. Kanske ska du sälja till en familjemedlem, släkting eller vän, då finns det ingen anledning att piffa till bostaden.  

Om du inte har en köpare redo är visningar och bud ditt ansvar.

Mäklaren ansvarar för att hitta potentiella köpare och hålla kontakten med dem under hela försäljningsprocessen. Från att visa dem bostaden, svara på frågor och ta emot bud.  

Att sälja utan mäklare, innebär att du behöver hålla i visningen och ta emot potentiella bud. Du behöver även förbereda information om föreningen och bostaden till de potentiella köparna.  

När buden kommer in, ska de potentiella köparnas ekonomi kontrolleras exempelvis ifall de har ett godkänt lånelöfte från banken. Detta är en av de saker som du måste sköta själv om du ska sälja bostaden utan mäklare.

6. Ta fram köpekontrakt/säljkontrakt

Ett skriftligt och giltigt köpekontrakt behöver tas fram, innan det är underskrivet av både säljare och köpare så är ingen bunden till att slutföra bostadsaffären. 

I detta kontrakt står saker som: Tillträdesdatum, pris, kontantinsats och när detta ska betalas osv.  

Om du väljer att sälja utan mäklare behöver du se till att det tas fram och är korrekt.  Det finns mallar att ladda ned men du kan även använda dig av en jurist eller endast anlita en mäklare för att skriva kontraktet.  

7. Kontakt med bank 

När det väl är dags för säljaren att föra över pengarna, både kontantinsats och resterande summa, är det mäklaren som sköter det. Rättare sagt kontaktar bankerna varandra, men mäklaren sätter upp kontakten.  

Utan mäklare behöver både köparens och säljarens banker kontaktas. Då det handlar om en större summa pengar, vill bankerna se bevis på syftet till en stor överföring, exempelvis köpekontrakt/säljkontrakt.  

Summering – är det värt att sälja bostad utan mäklare? 

De punkter vi har gått igenom i detta blogginlägg kan både ses som för- eller nackdelar. Det beror helt från situation och person. Att sälja bostad utan mäklare innebär att du behöver koordinera alla saker själv, och det är något som kan vara roligt för någon och väldigt jobbigt för någon annan.  

Att sälja utan mäklare kan vara lämpligt om du har tid och kunskap för att hantera processen själv. En mäklare kan vara mer lämplig om du vill minska din tid i arbetet och ha professionell assistans. 

Några punkter som sammanfattar det vi har gått igenom: 

  • Genom att sälja utan mäklare sparar du på arvodet 
  • Slutpriset kan däremot bli lägre då du inte har tillgång till samma nätverk och många köpare blir skeptiska till att köpa när det inte finns en professionell mellanhand.  
  • Ifall du inte vet hur du ska inreda och fotografera bostaden själv, behöver du kanske anlita någon med dessa kunskaper.  
  • Du kan använda en mäklare eller jurist för att sköta pappersarbetet utan att de behöver vara involverade i hela försäljningsprocessen 

Hur mycket utrymme behöver du?

Sök på hemsidan

Vad menas med gratis skåpbil?

Skaffa en skåpbil på köpet.

Vid uthyrning av detta förråd får du en gratis skåpbil till ditt förfogande när du flyttar in sakerna i lagret. När du har beställt får du en rabattkod som du kan använda hos våra samarbetspartners.
Kontakta oss om du har några frågor.

Vad är lagertaxi?

Med Lagertaxi får du bil, bärhjälp och chaufför med när du beställer förvaring.

Tjänsten kräver 6 månaders bindning av lagerhyran. 

Vad är outlet?

Outletförråd har lägre priser!

Eftersom de har en lite udda form, en stolpe eller ett rör på stocken eller liknande.