Flytta isär: tips för att underlätta processen

Nu har ni bestämt er för att flytta isär. Det sista ni vill behöva tänka på är allt som behöver göras. Tyvärr är det inte oftast så enkelt, därför har vi sammanställt några tips för att göra processen enklare. Läs vidare!

Flytta isär

Att flytta isär kan kännas krångligt. Speciellt ifall separationen ledde till att ni blivit osams. Vi har därför sammanställt en checklist som kan vara hjälpsam och underlätta diskussionen.

En checklista som kan vara bra att utgå från när ni ska flytta isär.

  • Bestämma vad ni ska göra med boendet
  • Bestämma vad ni ska göra med ägodelarna
  • Avsluta gemensamma prenumerationer och konton

Att flytta isär: vad ska ni göra med boendet?

Detta beror på ert förhållande. Är ni gifta gäller specifika regler. Är ni sambon, då beror det på om boendet är införskaffat för gemensamt bruk, eller om en av er har flyttat in hos den andra.

Har ni införskaffat ett boende för gemensamt bruk delar ni på hälften ifall ni inte skrivit ett samboavtal. I ett samboavtal skriver man uttryckligen vem som får ifall man separerar. Läs vidare om vad som gäller när man skrivit samboavtal.

Att flytta isär: Ska du flytta ut?

Plötsligt står du där med dina ägodelar men ingen plats för dem? Du kanske skaffat ett tillfälligt hem innan du hittar en bostad. Detta kan självklart kännas väldigt stressigt. Ett tips är att hyra ett tillfälligt förråd och förvara dina saker för att slippa stressa över dem. Hyr ett förråd. Genom att förvara dina saker i ett förråd kan du stressfritt rensa igenom dina ägodelar.

Glöm inte att byta adress

Glöm inte att du ska göra en flyttanmälan, detta görs hos Skatteverket. Flyttanmälan på Skatteverkets hemsida . För att den nya adressen ska gälla från dagen du flyttar in i det nya boendet, behöver du senast ändra adress en vecka efter att du flyttat in i det nya.

Har du ännu ingen ny adress men vill inte få posten till ditt gamla boende? Ett tips är att skaffa post box. Mer information om vad en postbox innebär. 

Dags att flytta…

Det kanske känns som att du utan förvarning nu snabbt behöver flytta ut. Mitt i stressen tänker man såklart inte så mycket på att packa ägodelarna korrekt. Det vore dock synd om de tog skada.

Några enkla tips är att packa i flyttkartonger och markera kartongerna tydligt. Det som är ömtåligt, behöver skyddas för att inte ta skada under transport. Läs mer om hur du bäst flyttpackar.

Våra pack- och flyttbutiker erbjuder allt du kan tänka dig behöva inför en flytt du kan handla vårt populäraste sortiment online, eller i våra bemannade anläggningar. Handla utvalt flyttmaterial, eller se öppettider till våra flyttbutiker. Observera att vi har ett större utbud av pack- och flyttmaterial i våra faktiska butiker.

Att flytta isär: byta från ett större boende till två mindre?

I många fall kan man byta sin hyresrätt. Det är vanligt att byta från större till två mindre boenden när man flyttar isär.Enklast är att lägga upp annonser på sociala medier när ni skriver att ni byter er lägenhet mot två mindre. Det finns även speciella för att annonsera lägenhetsbyten.

Att flytta isär: sälja bostaden

Har ni köpt ett boende som gifta så delar ni vinsten på hälften om ni inte har skrivit på något äktenskapsförord. Samma gäller för sambons som inte skrivit på samboavtal.

Självklart kan detta kännas krångligt och något som ni vill få gjort så fort som möjligt. Du kan läsa om vad du ska göra inför visningen här för tips för att förhoppningsvis sälja bostaden snabbare.

Att flytta isär: Dela på ägodelarna

Detta kan bli knepigt. Alternativen är att antingen sälja allt och dela vinsten på två, eller dela upp ägodelarna efter överenskommelse. Ha dock i åtanke att det mesta går ner i värde, och att ni förmodligen inte kommer få tillbaka pengarna på det ni tänkt sälja Har ni samboavtal eller äktenskapsförord, så utgår ni efter vad som står där.

Hyr ni ett gemensamt förråd hos oss på City Self- Storage?

Ni kan självklart komma in och byta till två mindre utan extra kostnad eller även överlåta förrådet till den andra. Kontakta vår kundservice så hjälper vi er.

Att flytta isär: administration

Glöm inte att avsluta gemensamma prenumerationer och konton. Mycket delar man på för att spara pengar när man bor ihop. Det kan vara bra att kolla igenom alla abonnemang, prenumerationer och konton. Ett exempel kan vara streamingtjänster eller hemförsäkring.

Vi hoppas att dessa tips varit hjälpsamma och underlättar denna process.

Kontakt

Vi önskar er lycka till och hör av er till en av våra butiker om ni har några funderingar. Kontakta din närmaste anläggning redan idag. Eller ring oss på: 0200 22 50 70.

Om City Self-Storage

City Self-Storage startade i Norge år 1993, och har idag avdelningar i Danmark, Norge och Sverige. Vi har många års erfarenhet av lageruthyrning, och är alltid på jakt efter de bästa lösningarna för våra kunder – både privatpersoner och företag. I våra butiker hittar du våra förvaringsexperter, allt som har att göra med pack- och flyttmaterial samt möjlighet att hyra utrustning och andra tjänster relaterade till flytt och förvaring.

City Self-Storage är ett företag som ingår i Self Storage Group ASA.

Rensa förrådet. Bild på stökigt förråd

Rensa förrådet enkelt med dessa tips

Är det dags att rensa förrådet? Det är en tidskrävande uppgift som man helst undviker att ta tag i. Ta del av våra tips för att underlätta processen.

 

Förvaringslösningar: Källare fullt med saker

Förvaringslösningar för dig som har för lite plats hemma

Har du för lite plats hemma eller helt enkelt möbler och prylar som tar för mycket plats? Vi har sammanställt några tips på enkla förvaringslösningar. Läs vidare!

Säkra förråd med hänglås

Skydda dina möbler och ägodelar i säkra förråd

Du vill självklart inte att dina ägodelar ska skadas under förvaring. Därför är det viktigt att inte bara slänga in dem i en källare. Vi på City Self-Storage har många års erfarenhet av pack, flytt och förvaring. Läs vidare!

Organisera hemmet. Bild på lådor staplade på varandra på en hylla.

Organisera hemmet med dessa enkla tips

För många kan röran och en känsla av ett litet utrymme skapa oro i det dagliga arbetet. Men det krävs inte mycket för att bli av med denna känsla. Organisera hemmet med dessa enkla tips!

*Rabatterbjudandet gäller endast nya kunder och kan inte kombineras med andra erbjudanden
Copyright All Rights Reserved © 2020 Self Storage Group ASA